Effektfullt med grupperad ljussättning

Effektfullt med grupperad ljussättning

Gruppera ljuset och få snyggare resultat

Gruppera ljuset

Det är helt ok om du tycker att det känns knepigt att tänka belysning i trädgården. Det finns egentligen inga rätt och fel. Trädgården ska vara en plats att njuta och må bra i men ibland behöver man lite hjälp på traven för att få till det där lilla extra.

Det finns lite olika sätt att ljussätta på. Du kan exempelvis ha ljuset symmetriskt, jämnt fördelat eller bara välja ut vissa specifika objekt och växter som du gillar. En annan idé är att medvetet gruppera ljuset. Det betyder att du tillåter trädgården att få mörka delar, och de delar som är belysta blir faktiskt mer effektfulla. Det behöver inte betyda att det blir asymmetriskt men även om det blir det så handlar det alltid om att skapa balans mer än att det ska vara jämnt fördelat. Ge det en chans.

Hur ska du då tänka om du vill gruppera ljuset?  Börja med att lista ut vad du vill se från olika håll.

1. Inifrån huset

Ställ dig vid de fönster du ofta ser ut genom som exempelvis från kök, vardagsrum och sovrum. Detta bör du göra på dagtid, så du ser vad som finns där ute. Identifiera växter, träd, byggnader och annat som hamnar i blickfång (och som du så klart vill se). Det du inte vill se låter du hamna i mörker. Sticker något ut, som du behöver se, som ett förråd kan du sätta en rörelsedetektor eller timer bara på den så att den lyser när du behöver och inte stör grupperingen.

Tänk både djup och höjd i gruppen. Exempelvis så kanske du har ett prydnadsgräs två meter från sovrumsfönstret och en ek 15 meter längre bort. De tillsammans skapar djup och höjd dvs. en gruppering av ljus. 

Det som händer på kvällen är att du skapar ett djup i din trädgård med ljuset och då får du också en känsla av rymd i rummen du befinner dig i. På vintern är det bara en vägg av mörker utanför våra fönster och ofta reflekteras ljuset inomhus i fönsterna men skapar inget djup, bara en ljusvägg. Det här är faktiskt en av de bästa investeringar man kan göra för att skapa trevnad i sitt hem. Vi är så klart inte helt opartiska i frågan 😊

2. Från uteplats

Under sommarens varma och sköna kvällar sitter vi ofta och länge i våra ytor utomhus, så som altan, pergola eller uterum. Här gör du egentligen samma sak som inomhus. Du sätter dig helt enkelt där du har utemöblerna och kikar runt. Det som här är extra viktigt är att du hittar de objekt och växter som gör att det känns mysigt och ombonat runt dig.

Här nedan ser du ett exempel på vad som skulle kunna belysas från pergolan/uterummet. Att belysa hörn i trädgård eller avslut av altaner är mycket effektfullt. Det gör att du får ett djup och en avgränsning. Detta kan du applicera även när du inte grupperar ljus så klart. 

Gruppering av ljus från uterum/pergola

 

3. Våga testa!

En av de stora fördelarna med ett system som inte kräver elektriker och där du inte behöver gräva ner kablarna är att du i lugn och ro kan testa dig fram. Sätt ut lamporna där du tror de skulle passa, lägg ut kablarna och koppla på transformatorn. Vänta in kvällen med spänning och njut av resultatet. Är du inte nöjd kan du med lätthet flytta kablar och lampor tills dess det känns rätt. Först då kan du bestämma om kablarna ska grävas ner eller bara gömmas undan.

Lycka till!