Glimrande höstvackert på borden

Glimrande höstvackert på borden

Helena Brahe, dekoratör och keramiker, letar skatter i naturen och i trädgården för att skapa två vackra dekorationer till uteplatsen.

Alla delar som behövs till dekorationerna hittar du längst ner i bloggen.

Ut på upptäcktsfärd

När sensommaren kommer med sina klara, krispiga dagar kliar det alltid i fingrarna – jag vill ut i trädgården och dekorera!

På mina långpromenader tar jag ofta med en korg eller ryggsäck. Vår underbara svenska natur bjuder på så mycket – blommor, bär, svamp mm. (Längre ner kan du läsa om allemansrätten. Viktigt när du ger dig ut i naturen för att hitta skatter.)

Jag älskar att man med en liten budget och med hjälp av naturen omkring oss kan göra underbara dekorationer. Rata inte de vissna / torkade blommorna. Höstens färger – brun, röd, orange, lila mm, gör sig fina att kombinera med vissna / torkade blommor där deras frökapslar kommer i fokus. Kombinationen av torkade frökapslar, bär, frukt och blommor ger en spännande blandning.

Helena fyndar i trädgård och natur

Det du inte kan plocka ute i den vilda naturen kan du ofta komplettera med hemma från trädgården. Gå runt i din trädgård och verkligen titta på vad du har. Ofta har du mycket mer än du tror.

Bordsdekorationerna

Förberedelser

I min bordsdekoration har jag använt mig av ett gammalt baktråg i trä. Den avlånga formen passar fint på vårt avlånga trädgårdsbord. Jag älskar att tråget är gammalt och nött av tidens tand. Titta vad du har där hemma, kanske en korg, skål eller varför inte en gammal ugnsform.

I botten av tråget har jag använt oasis. Oasis är ett blomsterskum som stöttar blommorna och kan hålla stora mängder vatten. De kan fås i en mängd olika utföranden men här har jag använt mig av ett rektangulärt block. Oasis är inte det mest miljöriktiga men ibland kan det vara svårt att hitta ett alternativ (ex hönsnät), speciellt då blommorna här gärna ska få vatten trots att några av dem ligger horisontellt.

Jag har delat ett oasisblock i tre lika delar, vattenmättat dem och satt dem i tre små skålar nere i tråget. Då mitt tråg var ganska djupt bullade jag upp med gamla plastpåsar i botten för att få oasisen i rätt höjd.

Helena dekorerar autumn

I denna dekoration har jag använt mig av två olika typer av lampor – Stix och Bliss. Dessa lägger jag i före blommorna och dekorationerna. Stix lägger jag längs med trågets längd och låter två sticka ut på den ena sidan och en på den andra. Bliss fördelar jag sen jämnt ut över hela tråget. Sladdarna till belysningen samlar jag på ena sidan.

TIPS: Om du har ett hål till parasollen i mitten av ditt bord kan du med fördel låta sladdarna gå där igenom och på så vis gömma undan sladdarna.

Nu börjar det roliga!

När du gör en blomsterdekoration gör du det enklare för dig om en av växterna är utfyllande. I mina dekorationer har jag utnyttjat hortensia från min systers trädgård. Hortensia ger en bra grund och har fina lila / gröna höstfärger. Ett annat alternativ kan vara ljung som också fyller ut bra. De finns i fina varma färger och har du dem inte hemma eller kan hitta dem i skogen kan du få dem till ett rimligt pris på exempelvis en plantskola. 

De långa växterna har jag placerat i linje med Stix-ljuskällan. Här har jag använt långa revor från björnbärsbusken, krusskräppa, vildmorot och dekorationsgräs.

Jag har skalat av bladen från oxeln och rönnen då dessa annars torkar och kryllas samman.

Bär och blommor är placerade i klungor, rönnbär med rönnbär, vindruvor med vindruvor. Klungorna, av samma växt / färg, är placerade diagonalt över varandra. På så vis fångar jag upp samma färg / form på annat ställe utan att dekorationen blir stökig. Resterande utrymme har jag fyllt med den täckande växten, i mitt fall hortensia. Eventuella hål har jag täckt med äpplen. För att inte fåglarna ska äta äpplena har jag använt keramikäpplen från min egen verkstad, Lilla makeriet.

Helena dekorerar table decor
AVLÅNG BLOMSTERDEKORATION
VÄXTER MATERIAL

Kardvädd
Vildmorot
Krusskräppa
Oxel
Rönn
Gräs (dekoration / höga)
Björnbär
Hortensia
Vindruvor
Väddklint
Mahonia

 

Baktråg / skål
1 x Oasis
3 x små skålar
Stix (lampa från LightsOn)
Bliss (ljusslinga från LightsOn)
Äpplen i keramik (Lilla makeriet)

Har du ett runt eller kvadratiskt bord kan det vara finare med en rund dekoration. Den runda blomsterdekorationen är gjord med liknande växter, se lista nedan. Här har jag dock inte kunnat använda Stix utan bara valt att ha Bliss i dekorationen. 

Hoppas du uppskattat bloggen och jag önskar dig en fin höst!

Helena Brahe, Lilla makeriet

Helena dekorerat - autumn

ALLEMANSRÄTTEN

Du får plocka vilda blommor, växter, bär och svamp samt kottar och nötter från marken. Mossa och lavar kan du också plocka men tänk på att göra det varsamt och inte i större mängder då mossor och lavar växer oerhört långsamt och det tar lång tid för marken att återhämta sig.

Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. Det beror på att dessa produkter var viktiga förr i tiden då grisarna gick i skogen och åt sig feta på just ollon och nötter. Det går naturligtvis att be markägaren om lov.