Vad kostar det att ha lamporna tända?

Vad kostar det att ha lamporna tända?

Vi lever i osäkra tider och mer än någonsin vill vi ha koll på kostnaderna. Är det värt att spara in på sådant som kanske betyder mycket för dig? Eller är det just här du bör spara? Läs vår blogg om hur du kan tänka kring trädgårdsbelysning.

RÄKNA UT
ELKOSTNADEN FÖR DINA LAMPOR

Dina lampor kostar dig kronor i månaden

Mycket känns osäkert just nu men vi tycker inte det ska kännas så ute i din egen trädgård (förutom kring Halloween förstås). Vi har skapat en kalkylator som hjälper dig som redan har vårt sortiment och vill ha bättre koll, men även för dig som har halogenlampor och tycker det är dags att byta till LED. 

Vi ska alla tänka på hur vi använder elen just nu. Det finns många anledningar att kika på elförbrukningen. Ibland toppar priset och då blir det väldigt dyrt. Använder vi mer el än vad som produceras riskerar vi även kapacitetsbrist i elnätet (framför allt under vintern)och då behöver vi ur ett större perspektiv verkligen hjälpas åt.

Din belysning utgör en liten del av den totala elförbrukningen. Kyl, tvätt, belysning, dammsugning mm står för tillsammans för uppskattningsvis 4,5% av den totala elförbrukningen. Värme och varmvatten står för 75%. 

Källa: Vattenfall

Självklart lönar det sig att se över allt där hemma, men tänk på att det är förändringar i de stora delarna som gör mest skillnad. Som att duscha någon grad kallare och stänga av när du tvålar in dig. Du kan även sänka temperaturen några grader på elementen när du inte är hemma.

Din belysning ute i trädgården utgör alltså en väldigt liten del av totalkostnaden, framför allt om belysningen är av typen LED, vilket LightsOn Garden naturligtvis är. Under årets mörka månader skapar utebelysningen trivsel, välmående och trygghet. För dig som inte vill släcka ner men ändå få ner förbrukningen, kan du sätta en timer eller skymningsrelä för att styra hur länge belysningen ska vara påslagen. Du kan också använda svagare lampor.

Testa vår kalkylator och se hur mycket din belysning kostar / kommer att kosta. Du kan så klart även testa mycket annat i ditt hem med denna kalkylator! 

Vi hoppas det hjälper dig lite på traven!