RÄKNA UT
ELKOSTNADEN FÖR DINA LAMPOR

Dina lampor kostar dig kronor i månaden

Julfint till bords

Julfint till bords

Då var det dags för jul och nu kan du bli inspirerad när Helena skapar kreativa blomdekorationer där hon använder sig av våra julslingor.

Hos Lilla makeriet startar julen tidigt. Så är det för många företagare och speciellt om man ska hinna producera till jul. Keramiken påbörjas redan direkt efter sommaren. Här är det ornament till granen och julklapparna, röda äpplen, granatäpplen, pepparkakshus och djur som går bäst. Till jul gör jag också en del blomsterbindning. Vimsiga granar 🌲och kransar säljer jag bl.a. på julmarknaderna. När jag binder granar, kransar mm är det för mig, liksom tidigare, viktigt att använda det jag hittar i naturen eller det som klipps ner i trädgårdar under hösten. Många trädgårdar har thuja, ädelcypress, tall, en, murgröna mm. Alla gör sig jättebra i julens dekorationer 🎄 Varför inte återbruka det? Kottar hittar du i mängder i skogarna 🌳 Ta in kottarna i värmen så öppnar de sig.

Stor juldekoration

Till jul har jag valt en lättare dekoration för det stora bordet och en lite mer komplicerad för det lilla kvadratiska bordet.

Igen håller jag mig till det gamla baktråget i trä som jag använt tidigare. Jag älskar dess mjuka uttryck och storlek ❤️, Det enda negativa är att den inte har hål i botten och släpper därför inte igenom regnvatten. Det kan du tänka på när du väljer tråg, krukor och vaser för utomhusdekorationer,

I denna dekoration har jag använt mig av två olika julbelysningar - Glimmer och Pine. Glimmer ger ett bakgrundsljus samtidigt som det ger mig ett stöd för att sticka ner stjälkarna i. På så vis behöver jag inte investera i oasis. Ljusslingan är bara lagd ner huller om buller som det första i tråget. I detta fågelbo av sladdar sticker jag ner kvistarna. Jag har blandat cypress, murgröna, eukalyptus, grenar från lärk och slån, kottar och äpplen. Har du inte ett äppleträd 🍎🌳där hemma så titta om du inte hittar ett på din promenad 🚶🏿‍♀️. Vildapel eller äpplen från förvildade äppleträd är ofta mindre i storlek, vilket passar fint i dekorationen.

Dekorationen är jättelätt att göra! Jag har bara stuckit ner grenarna så att hela tråget blivit fullt. Till sist har jag placerat ut äpplen och kottar. Som kronan på verket har jag placerat en fin lavbeklädd slånbärkvist med många bär 🫐

Underbar dekoration både dagtid, då man ser alla detaljer, och kvällstid när ljuset förgyller verket! ✨ ✨ 

Över bordet har jag hängt små kottdekorationer. De är underbart söta men passar sig bäst på ett ställe med lä där de inte virar in sig i varandra. Kottdekorationen är enkel att göra. Jag börja med att tråda en kotte. Kottar trådar jag vid att linda en bit (ca 20 cm) kraftigare ståltråd (jag använder elefanttråd) runt basen på kotten, tvinnar ståltrådarnas ändar och låter dem sticka ut. Jag har valt stora kottar från vittall men du kan använda vilken annan större kotte som helst. Stråltrådsparet, som nu sticker ut från kotten, använder jag till att binda grenar av ädelcypress på, buketter av lammöra, silverarv och silvergirland 🌿🌿När jag bundit klart låter jag ståltråden (spoltråd) jag bundit med hänga kvar i ca 1m längd. Detta blir upphängningstråden. Till sist lindar jag jutesnöre runt stjälkarna, som nu kommer högst upp i dekorationen, för att dölja dessa. Klart! 🌟

Krans med cylindervas

På det lilla bordet har jag gjort en krans. Kransen går i grågröna toner och blandar barr- och bladväxter. Det här med att blanda blad och barr ger ett spännande och mjukt uttryck till dekorationen som jag älskar. Att binda en krans för första gången kan kännas som en utmaning, men om man förklipper det gröna och tar det metodiskt kommer du att upptäcka att det inte är så svårt. Jag startar med att vira fast blomstertråden i halmkransen. Har du inte blomstertråd går det fint med en lite tunnare ståltråd. Det lättaste är att binda utifrån och ner igenom kransen. På så vis låser man ståltråden med kransens vikt när man släpper den för att klippa/ta grönt. Det gröna samlar jag i små buketter som jag sedan en efter en vindar fast på kransen. Som grönt har jag använt ädelcypress, tall, murgröna, slån, silvergirland, lammöra och silverarv. Se till att täcka sidorna också. Kransens undersida behöver man inte tänka på, den kan vara bar, då den ligger ned mot bordet. När jag kommit hela kransen runt fäster jag blomstertråden så att den inte lindar upp sig igen.

En krans lindad runt en halmkrans är mycket förlåtande då man i efterhand lätt kan åtgärda eventuella missar. Om där är partier som är bara eller du vill lägga till några kottar som dekoration kan detta göras med hjälp av trådade dekorationer (kotte eller små buketter av grönt) som sticks ner i halmkransen. Vill man inte tråda så kan man limma fast dekorationerna med hjälp av en limpistol. 

Kransen har jag placerat direkt på bordet. Inuti har jag satt en cylindervas i glas där jag stoppat i julbelysningen ✨🎄

Underbart, eller hur? ❤️ De grågröna tonerna ger en vintrig touch på dekorationen och den belysta cylindern ger en modern vinkel på det. Nu är det bara att vänta på den första snön! ❄️❄️❄️