Skapa en stämningsfull trädgård med belysning. Så börjar du.

Skapa en stämningsfull trädgård med belysning. Så börjar du.

Emelie Nisu, trädgårdsarkitekt, hjälper dig med hur du ska tänka för att att skapa en stämningsfull trädgård med trädgårdsbelysning. Hon ger dig 7 handfasta tips på väg till din mysiga och funktionella drömträdgård.

"Istället för en svart vägg utanför fönstret bjuder trädgården på ett stämningsfullt skådespel."

En trädgård som jag har planerat och ritat. Här finns många möjligheter​​ att belysa för att skapa djup i trädgården.

Bakom en vacker trädgård ligger ofta många timmars arbete och mycket pengar. Varför då inte investera i en ordentlig ljussättning som förlänger upplevelsen av trädgården även de mörka timmarna på dygnet? Du vill njuta av den fina trädgården så mycket som möjligt, eller hur? 


En vacker ljussättning får trädgården att kännas levande året runt: upplysta växter i vinterdvala bjuder ofta på spännande siluetter i mörkret, spaljéer och andra föremål ger vackra skuggspel och höströda löv blir synliga även när det är mörkt.


Skapa stämning med variation

En stämningsfull trädgård skapas med många ljuskällor, olika ljusriktningar och med kontraster mellan ljus och mörker. Här bestämmer du vilken stämning som trädgården ska ha. Lugn, mystisk, dramatisk... Med belysning kan trädgårdens olika rum bli tydliga även kvällstid genom att lysa upp ”väggar” som plank, häck och spaljéer. På så sätt blir trädgården välkomnande och ombonad trots mörkret runtomkring.

Att b​​elysa ett staket med markspottar blir stämningsfullt.

Trädgården från vardagsrummet


Lika mycket som du vill njuta av en fin plantering från köksfönstret kan en belyst trädgård bli en fantastisk upplevelse inifrån. Istället för en svart vägg utanför fönstret bjuder trädgården på ett stämningsfullt skådespel. Därför är det viktigt att även tänka på ”utblickar” inifrån huset vid planering av utebelysning. Att se din trädgård upplyst inifrån är inte enbart en estetisk upplevelse. Ljuset bidrar även till en känsla av trygghet. 

Utanför fönstret ser du Nero.​​ Instabild av: _synvillan_

Var börjar du när du vill ha en stämningsfull trädgård med hjälp av belysning?


Börja med att göra en grovskiss. Markera ut platser i trädgården som du vill och behöver belysa (både funktionellt och estetiskt). Markera även fina siktlinjer och vart det finns belysning idag. Genom att placera några ljuskällor långt bort från huset får du trädgården att kännas större. 


Gå in i huset och titta. Hur ser det ut inifrån? Vilka ytor i trädgården vill du se mer/mindre av inifrån? Lyft fram det vackra! Våga lämna mörka platser. Det skapar spännande kontraster.


Inspireras! Leta inspiration från tidningar, sociala medier och promenader i ditt villakvarter. Vad tror du skulle passa hos dig? Gillar du diskreta ljuskällor eller mer dramatiska med mycket effekt och kontrast?


Gå in på detaljer. Utgå från grovskissen och börja titta på detaljerna på de platser du markerat i grovskissen. Vad finns det att belysa på de platser du identifierat? En vägg, spaljé, pergola, trädäck, träd, buskar, trappsteg, berg. För in detaljerna i skissen.


Provbelys. Använd ett gäng ficklampor eller liknande så ser du hur det blir på ett ungefär. Saknas någon ljuskälla? Passar en nedåtriktad ljusstråle bättre än en uplight på platsen?

Grovskiss trädgård
Exempel på hur en grovskiss med utmarkerade platser och utsiktslinjer kan se ut.​​
 Här är ett exempel på hur jag arbetar fram en plan som mina kunder sedan tydligt kan se hur jag tänkt. Det blir också en form av inköpslista för vad som behövs för att slutföra projektet.​​

Jag hoppas du fått inspiration kring hur din trädgård kan belysas med mina 7 tips. Att prioritera trädgårdsbelysning är verkligen en väl värd investering för att förlänga njutningen av utemiljön. Och det finns så många olika armaturer att välja bland. Och olika sätt att göra det på. Nu är det dags att inventera vad som är viktigt och värt att belysa i just din trädgård!

Emelie Nisu

Emelie Nisu

Trädgårdsarkitekt verksam i Norrköping, där hon driver företaget Östgöta trädgårdsdesign.

Mer inspiration för din trädgård