DIY - Skapa en mysig ljusslinga

DIY - Skapa en mysig ljusslinga

Här använder vi Cosy och loppisfynd för att skapa en mysig ljusslinga.

Vi har varit ute och jagat små lampskärmar för att kunna dekorera ljusslingan Cosy. Efter några rundor till loppisar fick vi tag på söta skärmar - till en kostnad av 100 kronor 😍

 

Det enda vi sedan behövde var en avbitartång och vips! fick vi en slinga som blev jättemysig på kvällen! Superenkelt!


Du kombinerar som du själv vill och använder vad du hittar på loppis och i gömmorna.


Här kan du följa steg för steg hur du får skärmarna att sitta perfekt, plus en video där vi också kopplat på en dimmer för att kunna reglera ljusstyrkan (fungerar även som en on/off-knapp för att tända och släcka slingan).

  1. Klipp av metallringen som håller ihop metalltrådarna.
2. Så ska det se ut när ringen är av.
3. Sära på metalltrådarna och skapa en ny typ av fästanordning för ljuskällan.
4. Så ska det se ut för att det ska fungera bäst. Se gärna filmen.

Sätt fast skärmarna på Cosy

Det här DIY-projektet blir bara enklare. Nu ska skärmarna monteras på själva ljusslingan. Följ stegen nedan och titta gärna på videon vi har gjort.

5. Ta fram Cosy-slingan.
6. Skruva av ljuskällan från sockeln.
7. Sätt ljuskällan i skärmens hållare.
8. Håll uttaget mot skärmen och se till att ljuskälla och sockel möts. Skruva i ljuskällan.
9. Tryck upp metallen så att det klickar till. Då sitter skärmen bättre.
10. Tada! En skärm på plats. Upprepa tills du har gjort hela slingan! 

DIY VIDEO

I videon ser du steg för steg hur du fixar till skärmarna och fäster dem på själva slingan, samt hur du kopplar på en dimmer. Vi visar hur du enkelt dimrar och slår av/på ljuset med hjälp av dimmern. 

 

I mitten av videon ser du också hur vi klickar på skärmen lite bättre över sockeln. Då sitter skärmen perfekt!

Slutresultatet blev över förväntan

Ljuset är mjukt och fint. Skärmarna passar som en smäck!💥 Dessutom känns det fint att använda saker som annars kanske inte skulle komma till nytta. De har nu fått nytt liv och kommer att skapa stämning i många år framöver!


Tips! Om du ska ha skärmarna utomhus så kan det vara bra att använda impregneringsmedel för att förlänga hållbarheten. Vi hittade ett som dessutom var miljövänligt. När vi kikade på prisnivåer på icke miljövänliga så var de extra kronorna verkligen värt det. När vi nu gör testet så kan vi inte ge något betyg på denna impregnering men vi återkommer i höst och berättar hur det gick för skärmarna under sommaren 😊


Att fynda med gott samvete

Vi hittade de fina skärmarna på Lion Club i Vellinge och Erikshjälpen i Trelleborg. Riktiga guldgruvor för den som vill fynda och framför allt att hitta just lite äldre mindre lampskärmar. Dessutom är både Lions Club och Erikshjälpen hjälporganisationer vars syfte är att bidra till en bättre värld! 💗🌍

På Erikshjälpen i Trelleborg hittade vi två fina skärmar. Klicka på bilden för att hitta närmaste Erikshjälpen där du bor.
Lions Club finns på många ställen i Sverige och flera av dem har loppis. Enklast att hitta Lions Club loppisar är att söka på Facebook eller Instagram.

Produkter som använts i denna artikel

Cosy behöver en transformator och om du inte är helt nära ett eluttag så behöver du också en förlängningskabel. Vi rekommenderar även att du kopplar på en dimmer, då du kanske vill ha ett något kraftfullare ljus innan mörkret har lagt sig, för att senare på kvällen dimra ner för den där optimala mysfaktorn.

Vi på LightsOn

FLER DIY-projekt